Nieuws

Eerste jeukrupsen zijn al waargenomen

Eerste jeukrupsen zijn al waargenomen

Onderstaand filmpje is gemaakt in Twente op 9 juni 2023. Ook op eikenbomen in woonwijken die onlangs met aaltjes zijn behandeld, worden helaas toch rupsen aangetroffen.

Op dit moment bevinden de meeste rupsen zich op de grond aan de voet van de stam, of op ooghoogte op de stam. Dat maakt bestrijding met een fixeermiddel extra eenvoudig. En kostenbesparend omdat er geen duur materiaal zoals een hoogwerker nodig is.

๐—”๐—ฐ๐˜๐—ถ๐—ฒ ๐˜ƒ๐—ฎ๐—ป ๐—ด๐—ฟ๐—ผ๐—ฒ๐—ป๐—ฝ๐—ฟ๐—ผ๐—ณ๐—ฒ๐˜€๐˜€๐—ถ๐—ผ๐—ป๐—ฎ๐—น๐˜€ ๐—ฒ๐—ป ๐—ฝ๐—ฎ๐—ฟ๐˜๐—ถ๐—ฐ๐˜‚๐—น๐—ถ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฒ๐—ป
Gemeentes en groenprofessionals doen er goed aan deze rupsen meteen te bestrijden met een fixeermiddel. Maar ook particulieren die de rups in hun tuin aantreffen, mogen dit middel gebruiken. Toepassing is veilig zolang men de veiligheidsinstructies opvolgt. Hoewel de rupsen op dit moment nog geen brandharen afschieten, is het verstandig om voor de zekerheid beschermende materialen te gebruiken. Denk aan een veiligheidsbril en een mondmasker.

EprEcofixยฎ is een milieuvriendelijk fixeermiddel dat de rupsen doodt en verspreiding van brandharen stopzet. Werk al binnen enkele mintuten. Op www.eprbiologisch.nl kunt u EprEcofixยฎ bestellen, een instructiefilmpje bekijken en meer informatie vinden.

Ook zeer geschikt voor de bastaardsatijnrups!

In het nieuws: minsterie heeft beter middel eikenprocessierups goedgekeurd

In het nieuws: minsterie heeft beter middel eikenprocessierups goedgekeurd

Op de website van Oisterwijk Nieuws verscheen het volgende nieuws:

Ministerie heeft beter middel tegen Eikenprocessierups goedgekeurd

27 april 2023

In Oisterwijk is de gemeente gestopt met het bestrijden van de rups met gifstoffen. Die werden met grote spuiten tegen bomen aan gespoten, en dat gaf volgens liefhebbers van biodiversiteit veel nevenschade. Eerder hebben we al bericht over een fixeermiddel , dat nu ook door het ministerie is goedgekeurd, 100% natuurlijk is en door iedereen gebruikt kan worden. Bovendien werkt het ook bij grondnesten. Dit biologische middel werd onlangs genomineerd voor de Innovatie Award van de Groene Sector Vakbeurs 2023.

Dit middel EprEcofixยฎ wekt grote interesse. Ook bij de Hogeschool Saxion die met een grote groep overheidsinstellingen gaat onderzoeken welke sleuteltechnologieรซn ingezet kunnen worden om de beheersing van de rups te verbeteren. โ€œOok wij zijn uitgenodigd aan dit onderzoek mee te doenโ€, vertelt Rob Damink, eigenaar van Source By Net BV dat het middel EprEcofixยฎ heeft ontwikkeld.

Sprayen en klaar
โ€œGroenprofessionals en particulieren zijn enthousiast over de eenvoud van deze methode. Met een lagedrukspuit kan het op een nest gespoten worden en binnen enkele minuten is het nest gefixeerd en kunnen de gevreesde brandharen niet meer verwaaien. Het gefixeerde nest kan gewoon in de boom blijven zitten of valt vanzelf op de grond. In beide gevallen vormt het geen gevaar. En wil men het nest toch opruimen, dan mag dit gewoon bij het gft-afval.โ€

Universiteit Wageningen
De Universiteit Wageningen geeft aan dat grondnesten de bestrijding een stuk complexer hebben gemaakt. De plaagdruk is moeilijker te voorspellen en de traditionele bespuiting met aaltjes of bacteriepreparaten is minder effectief.  Het Kenniscentrum concludeert daarnaast dat het tijdig verwijderen van nesten tot vijf keer minder rupsen in het daaropvolgende jaar leidt. De traditionele methode waarbij de nesten worden weggezogen is echter zeer kostbaar, arbeidsintensief en behoeft zwaar materiaal dat de nodigde CO2- uitstoot veroorzaakt. De toepassing van een fixeermiddel kent al deze bezwaren niet.

Biodiversiteit
Het Kennisplatform Processierups geeft aan dat naast de verwijdering van nesten, de stimulering van de biodiversiteit erg belangrijk is. โ€œDaarom bieden wij tevens zadenmengsels en nestkastjes aan. En een feromoonval waarmee men het aantal vlinders kan monitoren. De capsules lokken zowel de mannetjes- als vrouwtjesvlinders, wat overigens vrij uniek is.โ€ Damink vervolgt: โ€œDe aanpak van de eikenprocessierups zal de komende jaren waarschijnlijk veranderen. De bestrijding met aaltjes en bacteriepreparaten doodt ook soorten die waardevol zijn voor de natuur. Er zijn zelfs wettelijke beperkingen in de buurt van Natura-2000 gebieden. De kosten van deze methode variรซren van โ‚ฌ 85.000 voor kleine gemeentes tot โ‚ฌ 160.000 voor grote gemeenten. Flinke kosten, zeker nu de komst van grondnesten de effectiviteit ervan onvoorspelbaar maakt. Men verwacht dat de rups nooit geheel uit Nederland zal verdwijnen en we daarom in moeten zetten op een effectieve beheersing in plaats van gehele bestrijding.โ€

Milieuvriendelijk
โ€œOns fixeermiddel is volledig gemaakt van natuurlijke grondstoffen en is biologisch afbreekbaar. Het is vrij van toxische stoffen, zware metalen, oplosmiddelen of andere schadelijke stoffen. Wij bieden ook lansen aan waarmee men nesten tot maar liefst 12 meter hoogte kan bestrijden. Veel groenprofessionals en particulieren kloppen bij me aan en zeggen: ik wil gewoon een fles achter de hand hebben, zodat ik meteen in actie kan komen zodra ik de rupsen tegenkom.โ€

Gemeente Oisterwijk heeft eerder en ook recent nog aangegeven geen bestrijdingsmiddelen meer te gebruiken (klik hier); eerder hebben ze aangegeven de onderzoeken af te wachten wat betreft fixeermiddelen; of de gemeente later alsnog dit middel gaat gebruiken is nog niet bekend.


๐—›๐—ผ๐˜‚๐—ฑ ๐—ธ๐—ถ๐—ป๐—ฑ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฒ๐—ป ๐˜„๐—ฒ๐—ด ๐˜ƒ๐—ฎ๐—ป ๐—ท๐—ฒ๐˜‚๐—ธ๐—ฟ๐˜‚๐—ฝ๐˜€!

๐—›๐—ผ๐˜‚๐—ฑ ๐—ธ๐—ถ๐—ป๐—ฑ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฒ๐—ป ๐˜„๐—ฒ๐—ด ๐˜ƒ๐—ฎ๐—ป ๐—ท๐—ฒ๐˜‚๐—ธ๐—ฟ๐˜‚๐—ฝ๐˜€!

Nu kinderen veel buiten spelen en u met het gezin wellicht volop in de natuur aan het genieten bent, is het extra opletten geblazen. De jeukrups, ook wel eikenprocessierups, verspreidt brandharen die tot vervelende jeuk en gezondheidsklachten kunnen leiden. Kinderen lijken extra gevoelig hierop te reageren.

๐—ง๐—ถ๐—ฝ๐˜€โ€ข Vermijd speeltuinen met eikenbomen

โ€ข Bij wandelen/fietsen in het bos bedekkende kleding dragen

โ€ข Nest in de buurt? Sluit ramen en deuren en hang geen was buiten

โ€ข Nest in de tuin? Fixeer deze met EprEcofixยฎ

๐—ง๐—ผ๐—ฐ๐—ต ๐—ธ๐—น๐—ฎ๐—ฐ๐—ต๐˜๐—ฒ๐—ป?
Het beste kunt u de huid โ€˜strippenโ€™ met telkens weer een nieuw stukje plakband. Daarna naspoelen met lauwwarm water. Zo verwijdert u de brandharen.

Bij oogklachten, benauwdheid, dikke ogen, dikke lippen of een dikke tong: bel de huisarts of 112.

Bestel ons fixeermiddel om zelf eikenprocessierups te bestrijden.

๐—๐—ฒ๐˜‚๐—ธ๐—ฟ๐˜‚๐—ฝ๐˜€ ๐—ด๐—ฒ๐˜ƒ๐—ฎ๐—ฎ๐—ฟ๐—น๐—ถ๐—ท๐—ธ ๐˜ƒ๐—ผ๐—ผ๐—ฟ ๐˜‚๐˜„ ๐—ต๐—ผ๐—ป๐—ฑ!

๐—๐—ฒ๐˜‚๐—ธ๐—ฟ๐˜‚๐—ฝ๐˜€ ๐—ด๐—ฒ๐˜ƒ๐—ฎ๐—ฎ๐—ฟ๐—น๐—ถ๐—ท๐—ธ ๐˜ƒ๐—ผ๐—ผ๐—ฟ ๐˜‚๐˜„ ๐—ต๐—ผ๐—ป๐—ฑ!

De komende tijd wordt aangeraden goed op uw viervoeter te letten. Het beste houdt u hem tijdens het uitlaten aangelijnd en vermijdt u eikenbomen. Wanneer zich in de eikenboom jeukrupsen bevinden, dan is de kans groot dat uw hond in aanraking komt met de brandharen van deze rups. De brandharen kunnen tot vervelende klachten bij uw hond leiden. In het ergste geval zelfs tot zijn dood.

๐—š๐—ฒ๐˜‡๐—ผ๐—ป๐—ฑ๐—ต๐—ฒ๐—ถ๐—ฑ ๐—ต๐—ผ๐—ป๐—ฑ
Contact met de brandharen kan ervoor zorgen dat uw hond benauwdheidsverschijnselen krijgt. Ook kunnen zijn ogen opzwellen en soms kan hij gaan schuimbekken. Wanneer de hond de brandharen binnenkrijgt, kan deze inwendige wondjes veroorzaken. In het ergste geval komt de hond te overlijden.

๐—ญ๐—ฒ๐—น๐—ณ ๐—ฏ๐—ฒ๐˜€๐˜๐—ฟ๐—ถ๐—ท๐—ฑ๐—ฒ๐—ป
Eikenboom in uw tuin? Dit kunt u voordelig, veilig en biologisch bestrijden met EprEcofixยฎ. Toepassing is volledig veilig zolang men zich aan de veiligheidsinstructies houdt, zoals het dragen van een veiligheidsbril en een mondmasker. Bestel hier

Hoe voorkom je klachten van jeukrups?

Hoe voorkom je klachten van jeukrups?

Nu de overlastmeldingen van de jeukrups toenemen, geven wij u graag een aantal tips om uzelf, uw kinderen en uw huisdieren te beschermen:

โ€ข Vermijd het spelen bij eikenbomen
โ€ข Laat u hond niet uit bij eikenhonden en houd hem aangelijnd
โ€ข Zorg voor goede bedekkende kleding en een zonnebril als u naar het bos gaat
โ€ข Nest in de buurt? Sluit ramen en deuren en hang geen was buiten
โ€ข Nest in de tuin? Fixeer deze met EprEcofixยฎ

Gelukkig kan iedereen nu zelf makkelijk en snel beide rupsen bestrijden. Kijk in onze webshop: www.eprbiologisch.nl. Toepassing is volledig veilig zolang men zich aan de veiligheidsinstructies houdt, zoals het dragen van een veiligheidsbril en een mondmasker.

Bij oogklachten, benauwdheid, dikke ogen, dikke lippen of een dikke tong: bel de huisarts of 112.

Fixeermiddel oplossing voor toenemend aantal grondnesten

Fixeermiddel oplossing voor toenemend aantal grondnesten

Het Kenniscentrum Eikenprocessierups laat weten dat de beheersing van de eikenprocessierups complexer wordt, nu blijkt dat een deel van de rupsen in de grond hebben ingegraven. De ‘traditioneleโ€™ methode waarbij in het voorjaar aaltjes inde bomen worden egspoten, zal hierdoor veel minder effectief zijn.

Oplossing
Gelukkig blijken fixeermiddelen wel een oplossing voor het bestrijden van de nesten. Een volledig biologische methode die sneller en aanzienlijk voordeliger is dan de aaltjes-methode.
De afgelopen weken hebben wij aardig wat grondnesten behandeld met ons fixeermiddel EprEcofixยฎ. Op bijgaande fotoโ€™s is goed te zien dat dit middel de grondnesten volledig fixeert. Hierna kon het nest eenvoudig worden opgepakt en als รฉรฉn geheel worden verwijderd.

Artikel van Kenniscentrum

Bestellen EprEcofixยฎ

Waarom veroorzaakt jeukrups klachten?

Waarom veroorzaakt jeukrups klachten?

Elke eikenprocessierups heeft zoโ€™n 700.000 brandharen. Deze komen in de lucht en zodoende op onze huid. De weerhaakjes op de brandharen veroorzaken kleine wondjes op je huid, je ogen of in je luchtwegen. Wanneer de haren breken, komt er een stof vrij die een allergische reactie veroorzaakt. De huid wordt rood, gaat jeuken en er ontstaan bultjes en soms ook blaasjes. De ogen kunnen dik worden en ontstoken raken.

Bij inademing zwellen de slijmvliezen van je luchtwegen op. Daarom kan men last krijgen van hoesten, een loopneus, kriebelende keel, moeilijk slikken of kortademigheid.

Sommigen mensen reageren krijgen ook last van: braken, duizeligheid, koorts een algeheel griepachtig gevoel.

๐—ญ๐—ฒ๐—น๐—ณ ๐—ฏ๐—ฒ๐˜€๐˜๐—ฟ๐—ถ๐—ท๐—ฑ๐—ฒ๐—ป ๐—ท๐—ฒ๐˜‚๐—ธ๐—ฟ๐˜‚๐—ฝ๐˜€
Gelukkig kan iedereen nu zelf makkelijk en snel beide rupsen bestrijden. Kijk in onze webshop (link in de eerste comment). Toepassing is volledig veilig zolang men zich aan de veiligheidsinstructies houdt, zoals het dragen van een veiligheidsbril en een mondmasker.

Bij oogklachten, benauwdheid, dikke ogen, dikke lippen of een dikke tong: bel de huisarts of 112.

Gifstof jeukrups is het probleem

Gifstof jeukrups is het probleem

Het is niet vreemd dat de eikenprocessierups tot zoveel overlast leidt. Elke rups maakt namelijk 2 miljoen brandharen. Een nest bevat een paar honderd tot tienduizenden rupsen. En in โ€˜goedeโ€™ jaren zoals 2019 was maar liefst 55% van de eikenbomen โ€˜besmetโ€™. Als men dan bedenkt dat de gifstof in de brandharen pas na acht jaar zijn afgebrokenโ€ฆ. Enfin, een echte plaaggeest dus. En de deskundigen verwachten dat het aantal rupsen de komende jaren alleen maar toe zal nemen, onder ander vanwege het veranderende klimaat.

Gelukkig kan iedereen nu zelf makkelijk en snel beide rupsen bestrijden met ons fixeermiddel EprEcofixยฎ. Toepassing is volledig veilig zolang men zich aan de veiligheidsinstructies houdt, zoals het dragen van een veiligheidsbril en een mondmasker.

Kijk in onze webshop: www.eprbiologisch.nl

Last van eikenprocessierups camping?

Last van eikenprocessierups camping?

๐——๐˜‚๐—ถ๐˜๐˜€๐—น๐—ฎ๐—ป๐—ฑ ๐—ฏ๐—น๐—ถ๐—ท ๐—บ๐—ฒ๐˜ ๐—ผ๐—ฝ๐—น๐—ผ๐˜€๐˜€๐—ถ๐—ป๐—ด ๐—ฒ๐—ถ๐—ธ๐—ฒ๐—ป๐—ฝ๐—ฟ๐—ผ๐—ฐ๐—ฒ๐˜€๐˜€๐—ถ๐—ฒ๐—ฟ๐˜‚๐—ฝ๐˜€ | Bij onze oosterburen zijn de fixeermiddelen om de eikenprocessierups te bestrijden zeer populair. Daar zetten overheidsinstanties en particulieren het in als een doeltreffend middel om snel de overlast van deze jeukrups te bestrijden. Denk aan campings, recreatieplassen, zwembaden en kinderdagverblijven. In Nederland worden helaas de gevestigde belangen verdedigd waardoor het gebruik van fixeermiddelen helaas nog sterk achterblijft.

Een goed fixeermiddel, ook wel kleefstof genoemd, is echter een oplossing die niet alleen snel en voordelig is, maar ook de natuur niet schaadt. Dit in tegenstelling tot vele bestaande methoden. Bovendien is het gebruik ervan volledig veilig, zolang men zich aan de veiligheidsinstructies houdt.

Zelf de jeukrups snel, veilig en eenvoudig bestrijden? Bestel EprEcofixยฎ in onze webshop. Het instructiefilmpje op onze website laat zien hoe makkelijk en snel ons middel werkt.