Nesten eikenprocessierups

Nesten eikenprocessierups

Eikenprocessierups nest herkennen

epr bestrijding
Eikenprocessierups brandharen

Vanaf het vroege voorjaar kun je de eikenprocessierupsen waarnemen. Ze lopen in lange rijen (processies) over de stam van eikenbomen, vandaar de naam eikenprocessierups. Ze produceren brandharen die in de lucht komen en bij mens en dier gezondheidsklachten en ernstige irritaties kunnen veroorzaken. Ook de boom zelf loopt schade op. De eikenprocessierups wordt ook wel processierups, epr-rups of jeukrups genoemd.
De rupsen zijn in het voorjaar oranjekleurig. De kleur verandert daarna in grijsgroen met een lichte streep aan de zijden. Ze kunnen als kluitjes op de uiteinden van takken worden waargenomen. De rupsen hebben opvallende lange witte haren tot wel 10 mm. Behalve bij de hele jonge rupsen, zijn deze haren gegroepeerd in borstels.

Vlinder eikenprocessierups

Van juli tot begin oktober komen de nachtvlinders uit de poppen. De vlinders van de eikenprocessierups zijn onopvallend: voorvleugels met onduidelijke, donkergrijze lijntekening en vuilwitte achtervleugels.

Eikenprocessierups uitslag herkennen?

Jeuk en bultjes door eikenprocessierups zijn de meest gehoorde klachten. De brandharen van de rups kunnen op de huid ook blaasjes en roodheid veroorzaken. Meestal zijn er vlak bij elkaar (kleine) rode bultjes of vlekjes waarneembaar. De uitslag verschilt echter per persoon. De ogen kunnen rood worden, de oogleden dik en daarnaast heeft men het gevoel dat er iets in het oog zit. Ook kan men last krijgen van de volgende symptomen: duizeligheid, snotneus, koorts, hoesten kriebel in de keel en ademhalingsklachten.

Hoe herken je nesten van de eikenprocessierups?

nest eikenprocessierups herkennen
Witte draderige spinsels nest eikenprocessierups ©Source By Net BV

Eikenprocessierups nesten zien eruit als witte draderige spinsels. Ze variëren van heel klein en plat tot groot en rondvormig. De nesten van een eikenprocessierups bevinden zich zowel aan de voet van de boom (grondnesten), als op de stam en in de takken.

Processierups nest ecologisch bestrijden met EprEcofix®

EprEcofix® kunt u middels een eenvoudige drukspuit op het eikenprocessierups-nest spuiten (ook op grondnesten). Het is een fixeermiddel dat ervoor zorgt dat direct alle brandharen van de rupsen verkleefd raken. Na circa vijf minuten maakt men een of meerdere gaatjes in het nest en spuit daar nog wat extra EprEcofix® in. Zo worden de rupsen aan de binnenkant van het nest ook gefixeerd. Bij de juiste toepassing valt het nest meestal binnen 20 minuten van de boom, of kan het er afgehaald worden. Een enkele keer duurt het langer, max. 1-2 dagen. Een uitgebreidere gebruiksaanwijzing vindt u in onze webshop.

Het nest mag u bij het reguliere gft-afval deponeren. Voor uw veiligheid raden we aan uzelf te beschermen tegen de brandharen. Een beschermingsset vindt u in onze shop.

fixeermiddel_eikenprocessireups_nest
©Source By Net BV

Heeft u vragen over onze producten om een eikenprocessierups nest te bestrijden? Neem vrijblijvend contact met ons op of vind onze ecologische bestrijdingsmiddelen in onze webshop.